Lucian Blaga zicea: „Învăţământul este cheia care deschide poarta bibliotecilor”. Inconfundabil, că o instituţie de învăţămînt fără bibliotecă nu ar putea fi concepută. Astfel că în anul 1966, luna iulie şi-a început activitatea biblioteca colegiului în localul actual, cu o suprafaţă totală de 341 m2 constituit din sala de lectură cu o capacitate de 100 locuri, la moment dispunem de 72 locuri, sala de împrumut la domiciliu şi depozitul de manuale.

Conform înregistrărilor documentare din primul an cu susţinerea conducerii instituţiei (directorul Catană Vasilii) s-a format şi completat fondul de carte al bibliotecii cu 5523 volume de carte. Colecţia includea – 1340 volume de manuale, – 1222 volume literatură social-politică şi – 874 volume de literatură beletristică. Predomina literatura în limba rusă.

Sursele de completare erau colectura pentru biblioteci, librăriile, cartea prin poştă.

Transformările în statutul instituţiei, precedate de schimbările la nivel naţional, schimbă şi politica de dezvoltare a bibliotecii.

Cel mai important aspect al activităţii bibliotecii care persistă prin ani este constituirea şi dezvoltarea colecţiei. Perioada anilor 1993-1997 fondul de carte se completează considerabil, colecţia bibliotecii numără deja 82157 volume de documente, provenite din achiziţii şi donaţii.

Actualmente biblioteca colegiului cu un fond de 63698 volume, dispune de un important cîmp informaţional pentru beneficiari, constituit din literatură didactico-metodică, literatură de specialitate, beletristică, colecţiile de referinţă, căutînd să răspundă cerinţelor elevilor şi profesorilor.

Factorii benefici pentru constituirea calitativă a colecţiilor sunt alocarea surselor financiare extrabugetare şi donaţiile de carte. Se duce o politică de achiziţie echilibrată din partea direcţiei colegiului şi se alocă surse financiare suficiente.Biblioteca perfecţionează politica de completare a colecţiilor şi încercăm să întroducem noi servicii în beneficiul cititorului. Anual colecţiile bibliotecii se completează cu peste 3500 de volume, incluzînd şi publicaţiile periodice naţionale şi străine, constituind 32 de titluri.

De-a lungul anilor biblioteca a organizat diverse acţiuni în scopul popularizării colecţiilor. Întotdeauna valorile principale aici au fost sursele infodocumentare, beneficiarii şi desigur bibliotecarii. Formele şi metodele de lucru tradiţionale şe perfecţionează şi se dezvoltă prin Expoziţiile de carte tematice, la aniversări, achiziţii noi, noutăţi editoriale, Buletinele achiziţiilor noi, care sunt difuzate la catedre. Se desfăşoară Săptămîna catedrei, în vederea popularizării eficiente a achiziţiilor noi şi documentelor de specialitate, unde desfăşurăm activităţi de informare privind sursele intrate, modalitatea de găsire a informaţiei necesare.

Un tezaur valoros al bibliotecii o constituie colecţia de “ Carte rară”, care cuprinde documente importante ce datează cu anii 1897, 1912 cu referire la tematica de specialitate pentru contabilitate, merceologie, drept.

Colecţia ”Cărţile cu autograf” include cărţi ale personalităţilor marcante din ţară, care au fost oaspeţii bibliotecii la diverse activităţi şi întîlniri, organizate de colectivul bibliotecii, profesori, elevi şi care ne-au donat lucrări ale creaţiei lor.

Fiecare instituţie de învăţămînt deschisă se impune prin rolul său de a dezvolta şi menţine activitatea educaţională. Un factor important în procesul educaţional este şi activitatea bibliotecii în asigurarea elevilor şi profesorilor cu surse documentare pentru realizarea obiectivelor planurilor de studii.

Fondul de carte al bibliotecii Colegiului de Informatică la moment îl constituie – 63698 exemplare, dintre care – 54701 exemplare în limba română.

Manuale reprezintă – 56286 exemplare, dintre care – 45292 exemplare în limba română.

În anul 2009 colecţia bibliotecii s-a completat cu 1879 exemplare care formau 162 titluri şi respectiv:

  • Manuale de cultură generală – 1601 exemplare.
  • Literatură de specialitate – 190 exemplare.
  • Literatura beletristică, dicţionare, enciclopedii – 88 exemplare.

Priorităţile bibliotecii:

  • Completarea curentă a fondului de carte al bibliotecii cu colecţii noi;
  • Dezvoltarea şi susţinerea beneficiarilor în posibilitatea de a citi;
  • Oferirea de oportunităţi pentru acumularea experienţei în crearea şi utilizarea informaţiei pentru cunoaştere, înţelegere, imaginaţie;
  • Oferirea suportului infodocumentar elevilor şi profesorilor în desfăşurarea procesului de studii şi punerea în practică a abilităţilor de utilizare a informaţiei;
  • Promovarea lecturii, resurselor şi serviciilor bibliotecii.

Serviciile oferite de bibliotecă includ:

  • Asistenţă în căutarea, găsirea şi utilizarea surselor de informare în sprijinul procesului didactic;
  • Împrumut la domiciliu;
  • Asistenţă informaţional- bibliografică şi de referinţă -soluţionarea întrebărilor prin consultarea dicţionarelor şi enciclopediilor, consultanţă în sprijinul căutării documentare şi multiaspectuale a informaţiei, referinţe de concretizare- datele bibliografice despre document, referinţe tematice ce cuprinde informaţii pe diverse teme solicitate de utilizator;
  • Iniţiere în cultura informaţională pentru elevii anului I de studii;
  • Activităţi culturale şi de popularizare a cărţii.

Biblioteca este o sursă de informare zi de zi , unde în cadrul activităţii căutăm noi forme şi metode de lucru cu cartea, care să corespundă cerinţelor educaţionale moderne.

Reeşind din cerinţele cititorilor şi programului de activitate axăm accentul pe completarea cu literatură didactică.

Alternativa este sala de lectură pentru toţi doritorii de cunoştinţe şi carte, care asigură accesul la toate titlurile de carte achiziţionate de bibliotecă ce ţine de specialitate de la un exemplar pînă la 10 exemplare şi manuale de cultură generală până la 10 -15 exemplare.

Pe parcursul întregului an de studii continuăm completarea curentă cu colecţii noi necesare care sunt editate în ţară şi străinătate(Romănia, Rusia).

În ajutorul profesorului achiziţionăm literatură metodică (Metodica predării matematicii; Metodica predării informaticii, chimiei, limbilor străine şi al).

Nu mai puţin important pentru disciplinile lingvistice este şi fondul de literatură beletristică ce se completează anual cu lucrări din creaţiile scriitorilor români şi din literatura universală, la fel fondul de referinţă.

Tendinţa de informatizare a instituţiei afectează în plan pozitiv şi domeniul bibliotecii. În anul 2002 biblioteca a fost dotată cu 2 computere, imprimantă, xerox, iar mai tîrziu cu mobilier nou în sala de lectură şi recent conectarea la reţeaua Internet. La moment sunt 6 staţii de lucru pentru satisfacerea deplină a cererii utilizatorului, înţelegînd că dezvoltarea informaţională impune bibliotecarul să manipuleze nu numai cu sursele tradiţionale deţinute, dar şi cu surse noi bazate pe tehnologiile moderne.

Acceptăm schimbările cu speranţa de continuă conlucrare dintre bibliotecar, profesor şi elev spre a devini un specialist competent,informat şi educat, iar averea spirituală pe care o deţinem să fie tot mai valoroasă şi în continuă dezvoltare.