Din anul 2006 Colegiul de Informatică din Chișinău este implicat în proiectul ”ECONET – Promovarea Firmei de Exercițiu” implementat de KulturKontakt Austria prin intermediul biroului de proiecte K-education din Chişinău şi cu sprijinul financiar al Cooperării Austriece pentru Dezvoltare / Austrian Development Cooperation / ADC , în parteneriat cu Ministerul Educației din Moldova.

Conceptul Firma de exercițiu

Firma de exercițiu reprezintă o metodă de predare inovatoare, orientată spre practică – modelul unei întreprinderi în care activitățile derulate de o firmă reală devin transparente pentru procesul de învățare. În această lume de afaceri simulată, cu parteneri naționali şi internaționali reali, se promovează calificări cheie precum lucrul în echipă, motivația de a lucra, flexibilitatea şi rezistența la stres, dorința de a lua decizii, competențe privind rezolvarea conflictelor şi mai ales sensibilitatea interculturală.

Instruirea în firma de exercițiu oferă elevului competențe în ceea ce înseamnă comportamentul profesional, respectiv: “Să știe ce să facă și să știe cum să facă”.

Instruirea în firma de exercițiu determină o probare practică și o aprofundare a cunoștințelor deja dobândite, fiind astfel continuarea fireasca și necesară a instruirii de bază.

În cadru Firmei de Exercițiu elevii participă  anual la Târgul Național al Firmelor de exercițiu și la târguri internaționale în România, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Austria, Montenegro.

La Târgul național au participat:

– în 2011 a IV-a ediție a târgului – au participat aproximativ 50 elevi de la specialitatea Contabilitate, 4 firme:
FE ” LuminArt ” SRL  – locul II  ” cel mai bun stănd”
FE ” Vanilla ” SRL
FE ” Ecofresh ” SRL
FE ” A – class ” SRL

– în 2012 a V-a ediție a târgului – au participat aproximativ 50 elevi  de la specialitatea Secretariat-birotică, 4 firme:
FE ” DecoArt ” SRL
FE ” Allegreto ” SRL
FE ” Vanilla ” SRL
FE ” A – class ” SRL

– în 2013 a VI-a ediție a târgului – au participat aproximativ 100 elevi de la specialitatea Contabilitate și Finanțe, 8 firme:
FE ” Elegance ” SRL
FE ” LozyArt ” SRL
FE ”Vanilla” SRL – locul I ”cel mai bun vânzător” și ”cel mai bun contabil”
FE ”Delicious Duck” SRL – ”cea mai bună mascotă” și ”cel mai bun contabil”
FE ”Yamato” SRL   –    ”cel mai bun contabil”
FE ” NovaArt ” SRL – ”cea mai bună mascotă” și ”cel mai bun contabil”
FE ” Allegreto ” SRL – ”cea mai bună mascotă” – ”cel mai bun contabil”
FE ” DecoArt ” SRL – ” cel mai bun stand” și ”cel mai bun contabil”

La Tîrgul inretnațional au participat:

– în 2011 în România, Timișoara FE ” Ecofresh ” SRL, 5 elevi, grupa Contabilitate, coordonator Gurschii Elena; au obținut locul I la concursul ”cel mai bun stand”

– în 2012 în România, București
FE ” A – class ” SRL, 3 elevi, grupa Contabilitate, coordonator Tanasiev Natalia;

– în 2013 în Bulgaria, Plovdiv
FE ” Yamato ” SRL, 3 elevi, grupa Finanțe, coordonator Tanasiev Natalia;

– în 2014 în România, Iași
FE ” LozyArt ” SRL, 3 elevi, grupa Contabilitate, coordonator Stratulat Elena; au obținut Premiul mare – cea mai bună firmă.

– planificat în 2014 în România, București, 19 elevi, grupele de Finanțe și Contabilitate, 4 firme, coordonator Tanasiev Natalia, Gurschii Elena, Guțu Livia.

Un concurs, devenit obligatoriu din anul 2013, este ”Marca de calitate”, unde activitatea firmelor de exercițiu și activitatea profesorilor coordonatori este evaluată de o echipă de profesori din diferite instituții de învățământ din țară și li se acordă calificativele: nu are marca de calitate, nivel de bază, nivel avansat. La acest concurs, de fiecare dată, firmele din Colegiul de Informatică obținând calificativul ”nivel avansat”

Profesorii coordonatori a firmelor de exercițiu din colegiu sunt:

  • Tanasiev Natalia
  • Gurschii Elena
  • Stratulat Elena
  • Olari Ana.